Location
Time
Sep 2014
Share to

An ex-state house extension and renovation provides unlimited potential for a modern transformation.

WORDS Patricia Moore PHOTOGRAPHY Scott Espie

State houses are a historical element that can be easy to get nostalgic about, says Bill McKay, co-author of a recent book celebrating the character of the state house over the past 75 years.

But it’s not simply nostalgia that’s seeing canny home buyer’s snapping them up to renovate and, while still maintaining their essential character, bring them into the 21st century. They’re famously solid houses, often on generous sections, frequently offering great views at an affordable price.

An overview of a living room

A semi-detached house  is one such property. For the buyers – who’d been house-hunting for a year – it wasn’t just about affordability, although that did play a part. “We also wanted a good investment and a place we could call home.”

New dinning area with polished native timber floors and fireplace

Some renovation had already been done and while they were slightly disappointed that it was attached, once they stepped inside they realized that was hardly noticeable – “and it was in a great neighbourhood.”

Initially the house suited the family, but with two growing children more space became desirable, adding a second storey was the logical solution.

"The fact that the house was attached made the project a bit more complicated when we needed access to the neighbouring property for scaffolding etc.” It was also necessary to get resource consent. Refresh Renovations, who managed the project, says they also had to be mindful of the height in relation to boundary on the western side of the extension. “This was checked and passed at framing stage.”

a new kitchen with timber floor

Many a renovation project stumbles and falls when it comes to budgets. “The cost proposed by the architect was more than we anticipated, but when we looked at the extra value this renovation would give the house and how much repayments would be, we decided to go with it,” says the home’s owners.

They were very aware that there wasn’t a huge amount of space to work with, but managed to get “as much bang for our buck as possible. We didn’t go over budget too much and where we did it was for things we chose as upgrades rather than because of nasty suprises.”

As always, it’s the essential and largely unseen work that’s most expensive. Framing and flooring, along with exterior linings and trim, electrical work, plumbing, drainage and gas, were major expenses. A new kitchen took a sizeable chunk of the budget although the owners are quick to point out that lack of space dictated there would be “no giant kitchen with butler’s pantry and double ovens.”

Renovated kitchen with new appliances, black countertop and timber floors

For Refresh Renovations the roof was probably the biggest challenge. “It was quite tricky because it was all hand-cut timber rafters. The guys did a great job on this and it came together really nicely – with a bit of good planning of course! There’s also a cantilevered deck off the master bedroom which proved very difficult to water-proof and keep looking respectable at the same time. Fortunately we have a great project manager on the team who also happens to be a qualified draughtsman and he came up with a robust, good looking solution.”

With the changeable weather in mind, a scaffolding and shrink-wrap system was used to keep things dry.

“This was great, but also meant we had to run it over the neighbouring property roof and make sure we kept their side sealed and weather-tight.”

Open plan living space in family common areas

While keeping renovations in sympathy with the attached house could have been an issue, Refresh Renovations points out that the extensions and remodeling work carried out previously meant the house was already unlike its neighbour.

“However it was important to ensure the second storey we were adding was done in sympathy with what was already there (cedar weatherboard cladding).”

“We basically matched most of the details from the existing to the new second floor.”

Extending the firewall that separates the two houses up through the new second storey was another challenge.

Remodeled master bedroom with glass doors leading to cantilevered deck

“This meant using fire rated internal linings and non-combustible exterior materials on that particular elevation. We had to use cedar weatherboards on three of the elevations then James Hardie’s Linea board on the fire rated side.”

“They have slightly different profiles but my guys managed to do a great job of lining them up. No-one has noticed they’re totally different materials!”

The previous renovation work meant the house had included polishing the timber floors. “State houses often have beautiful native timber floors that are hidden under lino and carpets,” says Refresh Renovations. “We did have to replace the kitchen area though as it has had an extension that was built over an existing concrete patio area.”

For Refresh Renovations, the overall space achieved by the renovation is a real highlight. “I was really worried that the upper floor was going to be too small, but once the linings were on, it became apparent that there was more room than first thought.”

“We also managed to make the existing ground floor feel much bigger by removing walls and using the space carefully. It’s great testament to the designers and their careful consideration of the space available and the final layouts.”

“The family now has more bedrooms with a decent walk-in wardrobe and en-suite, more storage and a much better flowing open plan living space. Better living all around.”

A kid's bedroom with bunk bed and cot

While they ran slightly over the original time frame, and there were a few minor variations along the way, all in all these were small given the complexity of the project, says Refresh Renovations.

“Renovation projects like this one need very careful planning and a quality team with lots of previous experience is essential to a happy outcome for all parties.”

The owners tell us it’s hard to decide what’s given them most satisfaction, although knowing they’ve created a family home for their children to grow up in, and having enough space for people to stay, is way up there.

So would they do it all again? In spite of the inconvenience wrought by living in a fuly wrapped house during the initial stages of the project, then moving elsewhere for two months – by which time they just wanted to see it done – they say the whole project was less stressful than they anticipated.

“Living was a challenge due to the disruption in daily life. We both work full time and have pre-school children in day care so during this week it was more or less OK. Weekends were harder; because our home was fully wrapped we couldn’t even look out of the windows!”

“It certainly hasn’t put us off renovating again – but for now we’re happy with what we’ve got!”

You might be interested in reading this case study: A home renovation that was made for entertaining.

 

See our Customer Testimonials

 

Renovate Magazine Logo

This case study featured on page 54 in Issue 012 of Renovate Magazine. Renovate Magazine is an easy to use resource providing fresh inspiration and motivation at every turn of the page. 

Get in touch with Refresh to discuss your home renovation project

If you would like to discuss home renovation options for your next renovation project, please use the enquiry form on this page to provide us with your contact details. We will get in touch with you at a time that suits you to discuss your project. If you would like to provide us with more information about your project, we have a more comprehensive enquiry form on our "Get in touch" page too.

*All information is believed to be true at time of publishing and is subject to change.